RÄDDA ASKEN!

Askens status i Sverige är kritisk. Sedan den invasiva svampen Hymenoscyphus fraxineus
introducerades till Östeuropa i mitten av 90-talet har den europeiska askpopulationen minskat kraftigt, och då svampen sprider sig med vinden är det i princip omöjligt att stoppa den.

Fenomenet kallas för askskottsjukan, eftersom H. fraxineus oftast angriper skotten först och sedan sprider sig in i stammarna på träden. Om asken blir utrotad i Sverige skulle det få förödande konsekvenser för biodiversiteten.

Forskningsprogrammet ”Rädda Asken” undersöker alla aspekter av att bevara ask för framtiden, från sjukdomsbiologin till skötsel av ask i våra skogar. Projektet vill därför använda den enda (hittills kända) metoden för att bevara asken: att förädla för ökad motståndskraft. Och du kan hjälpa till!

BEVARA ASKEN

Om asken blir utrotad i Sverige skulle det få förödande konsekvenser för biodiversiteten (det behövs 9 andra trädslag för att kunna ersätta den). Projektet ”Rädda Asken” vill därför använda den enda ( hittills kända) metoden för att bevara asken: förädla för ökad motståndskraft. Och du kan hjälpa till!

AskEN

I den fornnordiska mytologin sågs asken som livets träd, Yggdrasil, vilken bar upp världen i sitt grenverk. I Sverige är trädet ett urträd, men numera är den rödlistad som starkt hotad. Epititet ”livets träd” passar fortfarande …

HUr det började

Rädda Asken är ett initiativ som startade för tio år sedan av forskarna Lars-Göran Stener och Michelle Cleary när de började studera askskottsjukan och dess effekter. I sin forskning hade Stener upptäckt att en liten andel av askbeståndet var resistent och hade en nedärvd motståndskraft mot sjukdomen och det ledde till en plan om att försöka vidga den genetiska basen i förädlingen. Idén var att fråga allmänheten om tips på askar som såg friska ut trots tydliga tecken på askskottsjuka hos omgivande träd.

OM DENNA HEMSIDAN

Denna hemsida uppdateras periodiskt med aktuell information om askförädlingens utveckling i Sverige. Därför kan information komma att ändras över tid och vi ber er ha överseende med detta.