Förutom forskarna bakom projektet finns det såklart en stor mängd personer som bidragit till att Rädda Asken blivit så lyckat som det är. Först och främst bör vi nämna alla som hört av sig med tips! Nedan visas ett urval av personer som under 2020 fick sin tomt eller mark besökt av oss. Tack till er!
Rädda Asken är ett initiativ som startade för tio år sedan av forskarna Lars-Göran Stener och Michelle Cleary när de började studera askskottsjukan och dess effekter.
I sin forskning hade Stener upptäckt att en liten andel av askbeståndet var resistent och hade en nedärvd motståndskraft mot sjukdomen och det ledde till en plan om att försöka vidga den genetiska basen i förädlingen.
Idén var att fråga allmänheten om tips på askar som såg friska ut trots tydliga tecken på askskottsjuka hos omgivande träd. Forskarna skrev den första artikeln på ämnet 2014, vilken hade titeln ”Rädda asken! Hur du kan hjälpa till med att motverka askskottsjukan”.
Den skickades till flertalet natur-och skogstidningar och återkopplingen från allmänheten var stor. Målet med projektet var och är fortfarande att rädda asken från utrotning och att säkra en motståndskraftig askbestånd för framtidens Sverige. Idag fortsätter Michelle Cleary detta arbete, tillsammans med Skogforsk-kollegan Mateusz Liziniewicz, och flera studenter samt genom andra samarbeten i olika länder. Rädda Asken har expanderat till att bli ett multidisciplinärt forskningsprogram
Forskare och Trädförädlare vid Skogforsk i Ekebo.
Professor i skogsskötsel
Universitetslektor
Forskare
Forskare.
Forskare
Forskare
Laboratoriechef för Skogspatologilabbet
Fält- och laboratorietekniker
Doktorand
Kandidatstudent
Då Lars-Görans egen forskning kom fram till att 2-5% av de undersökta populationerna hade en nedärvd motståndskraft mot sjukdomen gjordes en plan för att vidga den genetiska basen för förädlingsförsöken. Idén var att fråga allmänheten om tips på askar som såg friska ut trots tydliga tecken på omgivande askskottsjuka.
Forskarna skrev den första artikeln på ämnet 2014, vilken hade titeln “Rädda asken! Hur du kan hjälpa till med att motverka askskottsjukan”. Den skickades till flertalet natur-och skogstidningar och återkopplingen från allmänheten var stor.
Målet med projektet var och är fortfarande att rädda asken från uttrotning samt att säkra en motståndskraftig population för framtidens Sverige. Idag fortsätter Michelle Cleary detta arbete, tillsammans med Skogforsk-kollegan Mateusz Liziniewicz samt nya doktoranden Beatrice Tolio (börjar i September).